Useljenje u dom za dečake „Emaus„


Tradicionalno, poslednjeg dana letnjeg raspusta, u muški dom „Emaus” u Mužlji primljeni su novi i stari studenti i njihovi pratioci, roditelji i bake i deke. Ove godine, školska godina počeće sa ukupno 45 učenika u domu, ali ima i još nekoliko kandidata koji će postati stanovnici tek u oktobru.

U školskoj 2021/2022. godini, ustanova će imati 21 novog studenta, od kojih će 18 ići u prvi razred u neku od srednjih škola u Zrenjaninu, jedan učenik trećeg razreda će se pridružiti zajednici po prvi put, a i dva studenta će biti primljena u ovu ustanovu. Đaci su došli iz nekoliko vojvođanskih naselja, uglavnom iz Banata u srednje škole u ​​Zrenjaninu, ali poslednjih godina dolaze i đaci iz Bačke.

Prvo su održani roditeljski sastanci, posebno za roditelje srednjoškolaca prvaka, ali su roditeljskim sastancima prisustvovali i roditelji ostalih srednjoškolaca. Potom su učestvovali na misi koju je služio otac Laslo Poša iz Bečeja zajedno sa Stojanom Kalapišem, sveštenikom iz Mužlje i direktorom doma, kao i sa Zoltanom Šandorom, đakonom.

Učenici su zauzeli svoje sobe, viši razredi su se radovali ponovnom susretu, jer ni prošle godine nisu imali prilike da se druže, zbog epidemijske situacije koja je diktirala raspored i obaveze. Ni oni koji su upisani u prvi razred srednjih škola nisu se osećali strano na mestu održavanja, jer su skoro svi izabrali dom „Emaus” koji im je brat, rođak, drug preporučio ili nakon što su već bili na promociji doma.

Stariji studenti ljubazno su ponudili pomoć mlađima, na njih mogu da računaju, jer se još sećaju kako su i oni lepo primljeni. S obzirom da je i raspored prostorija takav da su stariji zaduženi za sobu, razumljivo je da se sve informacije prenose novima kako bi se održavao red i čistoća. Takođe se staraju da svi stignu u svoju školu na vreme, pomažu u otkupu đačke propusnice, zajedno putuju u Zrenjanin, a tamo u grupama idu do srednjih škola. Takođe pomažu da se što lakše uključe u život u studentskom domu kako bi se što pre uključili i u lepote života u zajednici.

Vredi pričati i o mogućnostima zabave, ima ih dosta koje dečaci veoma vole, organizuju međusobne fudbalske utakmice svake nedelje, ali može se igrati i stoni tenis, tenis, odbojka, košarka, pa čak je i otvorena dobro opremljena teretana.

Otac Stojan i vaspitači će se potruditi da dečake usmere u pravom smeru. Nije slučajno da su ove reči na početnoj stranici sajta doma: KUĆA koja usvaja! ŠKOLA koja vas obrazuje za ceo život! DOM gde možemo da živimo srećno! Sve ovo studenti vrlo brzo shvataju i znaju da su sami izabrali dobro mesto.

  •  Otilija Konja-Kovač