Školske torbe i pribor za prvake


Poslednjeg dana avgusta u velikoj sali KUD “Šandor Petefi” u Mužlji i u školi u Mihajlovu uručene su školske torbe i školski pribor, uz podršku Vlade Mađarske, uz pomoć fonda Betlen Gabor, Mađarskog nacionalnog saveta (MNT) i udruženja Rakoci, koje su primili mađarski prvaci u Mužlji, Zrenjaninu i Mihajlovu. Decu i roditelje pozdravio je Atila Molnar, član Mađarskog nacionalnog saveta, koji je rekao da školski paket vredi 5000 dinara i da uključuje pernicu, olovke, metalofon, abakus, lenjire, pribor za likovno, sveske, torbu za fizičko, vijaču i knjigu “Gőgös Gúnar Gedeon” i jednu publikacija novine “Magyar Szó”-a, “Mézeskalács”.

– Važno je naglasiti da i naši ostali učenici mogu očekivati dodatnu podršku. Do kraja novembra dobiće pomoć od 10.000 HUF od Udruženja Rakoci, a mogu se prijaviti i za stipendije “U domovini na mađarskom”, a ako ovde nastave srednjoškolske i fakultetske studije, podržaće ih Mađarski nacionalni savet sa programom stipendiranja.

Neki od prvačića ispričali su za naše novine kako su godine proveli u vrtiću i koliko su čekali polazak u školu.

Sofija Pandurov: – Godine provedene u vrtiću ostaće upamćene po dve vaspitačice iz vrtića, Brigiti i Magdi, i mnogo igrica. Uzbuđeno sam čekala školu celo leto, veselo ulazeći na vrata. Čekao sam da počne škola jer želim da naučim da čitam i pišem, ali nadam se da ćemo se i dobro zabaviti i družiti.

Žanet i Žofija Tapai: -Zabavište će ostati u pamćenju zbog zajedničkih razgovora, igre, smejanja, ali i plakanja. Obe smo se jako radovale polasku u školu, ali smo se i malo plašili kakva će biti škola i kakva će biti učiteljica. Iako smo sa strahom ušli u razred, srce nam je bilo ispunjeno dobrim osećanjem jer svakodnevno učimo nove stvari i uz pomoć učiteljice lako savladavamo strah i učimo zadato gradivo.

Viktor Juhas: – Igrali smo se mnogo u vrtiću, zabavljali smo se i stekao sam nove prijatelje. Čekao sam školu jer sam želeo da što pre upoznam učiteljicu, a takođe sam želeo da naučim da pišem, čitam i računam. Priznajem da sam se uplašio prvog dana, ali kada sam video osmeh učiteljice, postao sam mnogo smeliji.

  •      Tivadar Borbelj