Škola počinje uobičajenim rasporedom


            Deca, roditelji i nastavnici s nestrpljenjem očekuju svaki 1. septembar, ali septembar 2020. može biti da je najočekivaniji. Već tokom leta vesti su bile pune pitanja o tome kako će škola početi. Od marta, u školi je učenje bilo na daljinu sve do kraja školske godine, do juna. Svi su rekli da učenje na daljinu ima prednosti, ali i nedostatke. Mali prvačići koji bi školu upoznali prvi put, kao i njihovi roditelji su naglasili da bi svakako bilo dobro da mali učenici počnu u školskom okruženju. Tako je do kraja avgusta razvoj epidemije koronavirusa kod nas povoljniji i trenutno nije opravdano zameniti tradicionalno predavanje digitalnim obrazovanjem. Ali da čujemo nešto više o ovome od Atile Molnara, direktora osnovne škole “Servo Mihalj”.

– Kakav će biti početak?

– Koliko god vladini protokoli o tome kako pomoći u borbi protiv epidemije izgledali komplikovano, u mađarskim odeljenjima neće biti toliko teško. U svakom odeljenju roditelji i deca su dali izjavu i svi žele da se vrate za školske klupe, niko nije izabrao učenje na daljinu. Neće biti teško rešiti celu stvar, jer broj učenika u svakom mađarskom odeljenju nije veći od 18, pa nema potrebe da ih delimo u grupe. Rad će se odvijati u dve smene, kao što je to bio običaj i do sada, i menjaćemo se svake nedelje, baš kao i do sada. Što se tiče promene, časovi će trajati 30 minuta, a niži će uvek imati 4 časa, ređe 5 časova, a viši razredi 6 časova. Viši razredi se teško mogu uklopiti u ovih 6 časova, jer u principu imaju tendenciju da imaju po 7 časova dnevno, ali prema propisima, fizičko vaspitanje, tehničko obrazovanje, informatika, likovna kultura i takvi predmeti će imati manje časova nedeljno, koji će se potom odrađivati svake druge nedelje ili između smena ako postoji potreba za to.

– Koje nove metode se uvode?

– Ono što je novo i obavezno, naravno, jeste nošenje maski. Bilo koja maska se može koristiti, ali prema mom saznanju, cena troslojne maske nije tako visoka kao što je bila u vestima. Nastavnici  mogu da nose vizire ispod kojeg mogu da skinu maske sa nosa. Učenici ulaze u školu preko  dezobarijere, potom dezinfikujući ruke na ulazu. U pauzama i smenama, spremačice dezinfikuju stolove, ručke vrata i toalete. Prozori će biti otvoreni sve vreme. Ono što nižim razredima nije novo, ali za više će biti to što će tokom predavanja biti u jednoj učionici. Svako ima svoj razred i nastavnici šetaju. Učenicima će biti novo i što pauze neće biti uobičajene. Posle 2. časa odeljenja 5. i 7. razreda idu na veliki odmor, a odeljenja 6. i 8. užinaju. Zatim, posle 3. časa, odeljenja 5. i 7. razreda užinaju, a odeljenja 6. i 8. izlaze na veliki odmor. Takođe u toalet mogu ići jedan po jedan strogo poštujući pravila. Deci nije dozvoljeno da napuste nastavu tokom 5-minutnih pauza. Dežurni nastavnici nadgledaju poštovanje pravila. Ono što će biti novo za nastavnike je da samo nastavnik koji ima prazan čas može da uđe i sedi u zbornici – obično su istovremeno najviše 2 nastavnika. Na isti način, sa nastavnicima, nastavnička veća se moraju održati u dvorištu, a ne na uobičajeni način.

– Da li je moguće držati časove napolju?

– Obe zgrade naše škole imaju letnje učionice, a klupe su i po celom školskom dvorištu, pa sam toplo preporučio da za vreme svakog časa neko koristi tu učionicu na otvorenom, dok vreme dozvoljava.

– Koja je uloga roditelja?

– Neophodno je da roditelj svakodnevno meri detetovu temperaturu kod kuće pre polaska u školu. Važno je da je roditelj odgovoran i ne dozvoli detetu koje pokazuje simptome koronavirusa da ide u školu. Ako, međutim, dete pokaže simptome tek u školi, nastavnik, koji primeti, uputi ga u zasebnu učionicu, gde izolovano čeka da roditelj dođe po njega. U suprotnom, roditelj ne može ući u školsku zgradu. Dete možete pratiti u školu i čekati ga ispred nje. Ako želite da razgovarate sa odeljenjskim starešinom, čekate napolju. Ako imate posla sa administrativnim radnikom, onda kažete to čistačici i čekate dok ne možete ući unutra. Svako ko je zaražen koronavirusom ostaje kod kuće i treba odmah prijaviti školi i organizovaće se učenje na daljinu za učenike kojima nije dozvoljen dolazak u školu.

– Hoće li biti produženog boravka?

– Dnevni boravak biće samo u zgradi u ​​ulici Servo Mihalja, i to samo za one koji donesu dokaz od poslodavca oba roditelja da rade i da sa detetom posle škole zaista nema ko da ostaje kod kuće.

– Ako se eventualni drugi talas epidemije desi, šta treba preduzeti?

– Škola i nastavnici su spremni i za tu mogućnost ako se to dogodi. Tokom vanredne situacije, prosvetni radnici su stekli veliko iskustvo u onlajn nastavi. Ono oko čega smo se složili je da će svi, ako treba da predaju onlajn, koristiti Google učionicu. Ali nadamo se da se preduzimanjem pravih mera predostrožnosti može izbeći ograničavanje rada škole.

  • Klementina Rice Majer