Obrazovanje za život


Susret izviđača vojvođanskih Mađara održava se svake godine vikendom koji je najbliži rođendanu Bi-Pija, oca izviđača, a tako je bilo i ove godine, sastanak je održan 17. februara u Mužlji, gde su prisustvovali komandanti, vođe timova i vršioci dužnosti izviđača.

Dat je izveštaj o obavljenom radu u protekloj godini, a zatim i njegova analiza:

– Obuka za liderstvo je i dalje veoma važna oblast na koju dajemo veliki akcenat. To nas čeka i ove godine i podržavamo sve one izviđače koji se zalažu za dalje usavršavanje, jer oni vode naše izviđače, ali mislim i na rukovodstvo saveza – rekao je Ferenc Gabona, predsednik Udruženja.

        Na susretu podeljene su i ovogodišnje nagrade. Kalman Feldvari (1912-2004) dobio je posthumno priznanje, čiji preci mogu preuzeti plaketu Ištvan Kasap. Žužana Farkaš, Imre Lendvai-Lintner i Imre Vekov dobitnici su plakete Šandor Šik, a poslednja dva dobitnika nisu mogla da prisustvuju ceremoniji. Plaketu Ferenc Buzecki su dobili Cecilija Sarvak, Tivadar Heredi, Daniel Detki i Zoltana Vaš. Pristalice Pala Telekija dodelile su plaketu Otiliji Konja-Kovač.

Pre susreta služena je sveta misa koju je održao otac Tamaš Maša, duhovni vođa izviđača, a venac je položen na spomen-ploča Turul.

Koreni mađarskih izviđača vezani su za ovaj kraj, jer je Laslo Kralik, profesor pijarske gimnazije, prvi preveo knjigu „Izviđanje za dečake” na mađarski jezik u srednjoškolskom godišnjaku 1909. i 1910. godine, a zapravo to je kolevka mađarskog izviđanja u Zrenjaninu.

  • Otilija Konja-Kovač