Mladi znaju (i) da kuvaju ukusnu hranu


Članovi Udruženja čuvara tradicije – REMUS organizovali su po peti put takmičenje u kuvanju za decu i mlade, i to u kategoriji pilećeg paprikaša. Svrha manifestacije je da se mladi upoznaju sa finoćama kulinarstva i mađarske kuhinje, šarenim i bogatim ukusima koje su decenijama i vekovima čuvale naše bake i deke. Na ovogodišnjem takmičenju u kuvanju učestvovalo je osam ekipa dece i mladih, a pridružili su im se i njihovi roditelji i dobri prijatelji, pa su takmičari i drugi zainteresovani mogli da učestvuju u pravoj porodičnoj atmosferi. Ulaz je bio besplatan, organizatori su za učesnike obezbedili celo pile, a ekipe su mogle da donesu i druge sirovine i začine potrebne za hranu. Četvoročlani žiri koji su činili Otilija Damjanović, Marija Margit, Laslo Ruža i Šandor Koso imao je veoma težak zadatak, jer su svi mladi kuvali ukusna jela, ali su na kraju ipak odlučili. Nagrada za najukusniji pileći paprikaš pripala je ekipi lokalnih animatora, na drugom mestu su završili Magdalena Sarvak, odnosno 8.4 razred iz OŠ “Servo Mihalj”, Viliam Sabo i četverac sa članovima: Timea Heveši, Teodor Stojko, Albert Molnar, Zalan Bodo, a na trećem mestu su bili Matej Krišan, najmlađi učesnik i dečija ekipa lokalnih izviđača. Peto omladinsko kuvarsko takmičenje podržali su Savet Mesne zajednice Mužlja, Osnovna škola “Servo Mihaj”, REMUS i Srednjobanatski dijasporski centar.

  •  Tivadar Borbelj