Fudbalsko igralište sa veštačkom travom – poklon za Mužljane


            Sa stanovišta Sportskog centra “Lehel” u Mužlji, može se reći da je protekla godina bila uspešna, jer su na poklon dobili novi teren sa veštačkom travom. Sigurno je mnogim mladima bilo nezaboravno 22. decembra 2020. godine, kada je malo fudbalsko igralište svečano otvoreno, a najmlađi su mogli da odigraju prijateljsku utakmicu.

            Jedan od podcentara TSC Akademije iz Topole je Fudbalski klub “Lehel” u Mužlji, a zahvaljujući ovome je fudbalsko igralište izgrađeno uz podršku vlade Mađarske čija je vrednost oko 55 hiljada evra. Huba Telđeši, marketinški menadžer TSC-a, rekao je da je razvoj sportskih podcentara u toku i da pokušavaju da pomognu klubovima.

            – Naš glavni cilj je da deca mogu da igraju fudbal i treniraju u kvalitetnom i odgovarajućem okruženju. Takođe treba znati da takvi klubovi pored terena imaju i trenere koje vodimo i mi, pa će se pravi stručnjaci baviti decom. Naš drugi glavni cilj je otkriti što više talenata, koji bi kasnije mogli da se pridruže TSC-u i našoj Akademiji. Vrednost tako malog terena sa veštačkom travom je oko 55 hiljada evra, a od ovog iznosa uspeli smo da izgradimo i ovo fudbalsko igralište, dugačko oko 40 sa 20 metara, rekao je Huba Telđeši.

            U ime domaćina Jožef Stojko, član Mesne zajednice i gradskog veća, zahvalio se na donaciji što se Sportski centar “Lehel” obogatio ovako lepim sportskim terenom.

            -Fudbal je sve popularniji u Mužlji, ali i u Zrenjaninu, pa se i “Lehel” može pohvaliti velikim brojem registrovanih fudbalera, jer klub ima 130 aktivnih fudbalera. Od toga je 90 mladih fudbalera kojima se stručnjaci bave odvojeno. Veoma smo zahvalni na terenu sa veštačkom travom koji smo dobili na poklon, jer će to doprineti da treninzi budu kvalitetniji, sigurniji i definitivno uspešniji. U stvari, to je od velike važnosti, ne samo sa stanovišta “Lehela” i Mužlje, već i sa stanovišta grada, jer su takvi sportski tereni retkost i koristiće se s velikom preferencijom, rekao je Jožef Stojko.

Simo Salapura, gradonačelnik Zrenjanina, rekao je da u gradu na Begeju postoji ukupno 6 škola fudbala, a gotovo sve one pate od nedostatka igrališta. Sada je u Mužlji- i ovaj problem rešen, zahvaljujući saradnji klubova, uz pomoć TSC-a, deca mogu pohađati veoma kvalitetan kurs tokom treninga. Dodao je da je fudbal zaista jedan od najpopularnijih sportova u Zrenjaninu, jer se u gradu zna za oko 30 klubova sa oko 2.500 registrovanih igrača i četrdesetak travnjaka, a ovo je zaista jedan od najmasovnijih sportova u gradu

   Uzgred, sledeće, 2021. godine, Zrenjanin će biti Evropski sportski grad, a takođe je i njihov posao da promovišu sport kako bi u potpunosti obnovili centralno fudbalsko igralište, koje ove godine zbog epidemije nisu uspeli da završe.

            Mihalj Vaci, predsednik Fudbalskog kluba “Lehel”, nije krio radost i rekao je da će ubuduće više mladih ljudi želeti da se pridruži njihovom klubu, jer su bolji uslovi za bavljenje ovim najpopularnijim sportom. Veoma su zahvalni na terenu sa veštačkom travom, ne samo članovi kluba, već i građani sela takođe cene ovaj objekat izveden uz podršku matične zemlje. Kako je objasnio, tu se ne zaustavljaju, još uvek rade na tome da nastave da pružaju bolje mogućnosti za trening, pa su njihovi planovi da prekriju krovom ovo fudbalsko igralište sa veštačkom travom, koje bi u potpunosti rešilo treninge zimi.

   Čaba Kurunci, jedan od trenera kome su povereni najmlađi, sa zadovoljstvom je priznao da su mnogo dobili ovim veštačkim travnjakom, jer od sada ne moraju da iznajmljuju hale i terene za trening drugih klubova, da vežbaju negde drugde, nego fudbaleri mogu da treniraju na licu mesta. Poznato je da je ovaj sport veoma popularan u Mužlji, a deca masovno odlaze na treninge. Oni već imaju i ženski tim, jer oko 30 devojčica takođe igra u Lehelovim bojama. Trenutno su fudbaleri dobili malu, takozvanu, zimsku pauzu, pa odmor traje do 15. januara, ali onda nastavljaju svoj rad i treninge obnovljenom snagom, pošto se takmiče u nekoliko liga, od najmlađih do odraslih timova.

            Roditelji takođe doprinose najefikasnijem radu kluba, jer decu redovno prate na treninge i na njih se može računati u drugim aktivnostima. Zajedno sa decom, takođe su srećni što njihova deca sada mogu da treniraju na ovom prelepom veštačkom terenu, naravno verujući da će i ovo doprineti njihovom uspehu.

            Deca dobro znaju koliko je važno izbegavati povrede kad god je to moguće, a igranje i treniranje na terenu sa veštačkim travnjakom je mnogo sigurnije.

            Najmlađi fudbaleri su svečano otvorili teren koji su dobili na poklon, jer su najmlađi timovi iz Lehela i TSC odigrali prijateljsku utakmicu, iako krajnji rezultat ovoga puta zapravo nije bio važan, treba napomenuti da su 7-8-godišnjaci šutirali na profesionalan način, oba tima su postigla 3-3 gola.

  • Otilija Konja-Kovač