Devojke iz Mužlje na Studentskom prvenstvu u Vespremu


Vesprem je krajem marta bio domaćin finala Svemađarskog nacionalnog studentskog prvenstva u Karpatskoj dolini, koje je pokrenuto pre devetnaest godina. Pored ekipa domaćina, na prestižnom sportskom takmičenju bili su učenici iz Slovačke i Rumunije. Zbog ratne situacije iz Karpata nije došao nijedan sportista, a najbrojnija delegacija, kao i uvek, bila je sa 96 člana južna delegacija, jer tu pripada Novi Sad, Temerin, Crnja, Mužlja, Ada, Senta, Mol, Čoka, Gornji Breg, Tornjoš, Bogaraš, Kanjiža, Trešnjevac, Mogar i oni su nas predstavljali na ovom 17. takmičenju.

Mužlju su predstavljali učenice lokalne osnovne škole “Servo Mihalj”, koje su i igračice Ženskog rukometnog kluba “Lehel”. U rukometu za devojčice okupljen je najjači tim svih vremena, tri sa juga (Ada, Tornjoš, Mužlja), po dva iz visoravni, i iz Mađarske, i jedan iz Transilvanije. Mužljanke su prikazale jaku i borbenu igru, a iako su rezultati i plasmani u ovom trenutku sporedni, učenice naše škole su završile na četvrtom mestu. Tim iz Mužlje, predvođen Natašom Dabić, iako nije stao na pobedničko postolje, svakako su na terenu odradili odličan posao.

 Pored sportskih takmičenja, deca su obišla zamak, gradsku kapiju, stari grad i grobove kraljica, ali su posetila i prelepi zoološki vrt u Vespremu. Planirano je da se studenti sportisti Karpatske doline ponovo sastanu u oktobru, i ovoga puta mesto održavanja biće Vesprem.

  • Tivadar Borbelj