Dan mađarske kulture


   U Domu kulture u Senti 24. januara 2020. godine su organizovali svečano uručenje diploma povodom Dana mađarske kulture, gde su ovogodišnji pobednici mogli primiti nagrade ”Mađarsko drvo života” Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara, „Zlatnu plaketu” i „Plaketu”. Nagrada „Plaketa” je dodeljena Otiliji Konja-Kovač, mužljanskoj žurnalistkinji, koja je više puta nagrađivana recitatorka narodnih priča, voditeljka radionice narodne priče.

   Kulturni savez vojvođanskih Mađara sa nagradama pod imenom „Mađarsko drvo života”, „Plaketa” i „Zlatna plaketa” daje priznanje svim tim radinostima koje su vezane za očuvanje i dalje negovanje tradicije, koje je upereno na jedinstvo i formiranje svih Mađara u Vojvodini i Karpatskoj dolini. Kulturni savez vojvođanskih Mađara ima za cilj jačanje i razvijanje svesti o nacionalnoj pripadnosti, o bogaćenju kulturnog identiteta, koje smatra za izuzetno bitnim za formiranje svesti o tome koji su prioriteti.

   U krugovima Mađara još od 1989. godine obeležava se i slavi Dan mađarske kulture, u čast pesme Kölcsey Ferenca – Himne. Centralnu svečanost povodom Dana vojvođanske mađarske kulture, već po tradiciji održavaju u Senti.

  • (vajma.info)