Jubilarni „Žetelački dani” okupili takmičare iz cele Vojvodine


Na žitnom polju blizu salaša Miler i Pony-farme, održana je 40. jubilarna manifestacija „Žetelački dani“. Sudeći po sadržaju i učesnicima, ova manifestacija je iz godine u godinu živopisnija.

Organizatori iz Udruženja porodičnih gazdinstava „Klaster Fokus“ iz Mužlje postigli su cilj, i verno prikazali nekadašnje žetvene običaje u ovom delu Banata. 

Takmičari iz cele Vojvodine okupili su se još u prepodnevnim časovima ispred KUD „Petefi Šandor”, gde su posle obraćanja predsednika Saveta MZ Mužlja, Ervina Palatinuša, mogli da uživaju u bogatom folklornom programu najmlađih i najstarijih članova mužljanskog kulturno-umetničkog društva.

Takmičari su posle nastupa, na fijakerima i traktorima, krenuli put žitnog polja. Manifestaciju je svečano otvorio Balint Juhas, ispred Fondacije Prosperitati, nakon čega je sveštenik Stojan Kalapiš osveštao žitna polja.

-Danas nije samo proslava prošlosti, već je i susret sadašnjosti i budućnosti. Već četiri decenije “Žetelački dan” doprinosi očuvanju zajednice, osećaju pripadnosti i posvećenosti koju svi pokazujemo prema poslu. Ovo takmičenje u žetvi slavi ne samo njen ekonomski značaj, već i blisku vezu između sela i ljudi. Nikada ne smemo zaboraviti da je ova manifestacija mnogo više od jednostavnog takmičenja – ovde je reč o zajedništvu, o posvećenosti i o očuvanju tradicije – istakla je jedna od organizatorki, Kristina Juhas Terkelj.

Verni negovatelji tradicije su posle posluženja žetvenog doručka – sira, kajmaka, slanine, šunke, domaćeg hleba, paradajza, paprike, slanih i slatkih kolača, ali i domaćih vina i rakije, pripremili alat i prionuli na posao, s ciljem da pokažu kako se nekada vrednim radom dolazilo do hleba.

Domaćini su organizovali i sedmi po redu „Riblji dan“, u okviru kojeg su se deca takmičila u ribolovu i učestvovala u slikarskom kampu Kluba slikara amatera (MAKK), dok su se „stariji“ meštani i ljubitelji dobre domaće kuhinje nadmetali u kuvanju riblje čorbe. 

Pored toga – po prvi put – održan je Mini Poljoprivredni Sajam.

Podršku jubilarnom, 40. „Žetelačkom danu” pružili su Pokrajinski sekretarijati za obrazovanje, kulturu i poljoprivredu, Grad Zrenjanin, Nacionalni savet Mađara, kompanija GOMEX, Fondacija „Bethlen Gabor” iz Mađarske i Savet Mesne zajednice.

  • Tivadar Borbelj