Jovanjdanska proslava


24. juna je Jovanjdan, proslava Svetog Jovana Krstitelja, „cvetnog“ Svetog Jovana mađarske narodne pesme, drevne simbolike svetlosti, letnje ravnodnevnice i svečanog paljenja vatre. Svetovni i crkveni praznici vezani su za ravnodnevnice, jer je ovo najkraća noć u godini, a za ljude je smena svetlosti i tame imala magično poreklo.

Oživljavajući stare običaje, članovi Udruženja čuvara tradicije REMUS, u saradnji sa drugim civilnim organizacijama, udruženjima i Savetom Mesne zajednice, već sedmu godinu organizuju kvalitetan i sadržajan program u centru sela. Događaj je počeo takmičenjem u kuvanju paprikaša, na kojem su, pored ekipa iz Titela, Ečke, Zrenjanina i Mihajlova, učestvovali i lokalni kuvari da pokažu svoje kulinarske veštine i talente. Iako je kuvanje bilo takmičarsko, razgovor i druženje uvek dolaze do izražaja, u kojima su svi odlično položili ispit. Dok se ukusna hrana kuvala u kazanima, članovi lokalnog Udruženja ljubitelja vina “Sveti Martin” i Mužljanskog amaterskog umetničkog kluba (MAKK), kao i vešte žene i muzičari služili su se domaćim vinom, sa slatkim i slanim kolačima i na manifestaciju su mamili i stare i mlade iz sela. Organizatori su mislili i na mališane – organizovali su crtanje na asfaltu, što je bilo veoma uspešno, jer je blizu 30-oro dece iz ovdašnjeg vrtića i školske pokazalo svoj stvaralački talenat, a bilo je i pletenje cveća, a zahvaljujući sportskom odeljenju udruženja penzionera, bilo je i pikada i nekih igara veštine, a odvažniji su takođe mogli da pokušaju i da rukuju bičem.   

Organizatori su napravili i bogat kulturni program, narodne pesme i igre izveli su citrarski sastav i mešoviti hor KUD “Šandor Petefi” iz Mužlje, folklorna grupa Harmatčep i pevačka grupa Cickafark. Po zalasku sunca, za završetak priredbe, zapaljena je Jovanjska vatra u koju su devojke – verno tradiciji – bacale petropavlovske jabuke, a najhrabriji su pokušali da preskoče vatru.

  •  Tivadar Borbelj