Szent Iván- napi sokadalom és tűzugrás


A májusban megtartott sikeres, két hétvégére tervezett Muzslyai lakodalom után, a RÉMUSZ Hagyományápolók Egyesülete június 22-én megszervezte a Szent Iván-napi programot. A helyi közösség épülete melletti parkban ünnepelték meg a nyári napfordulót, azaz Szent Iván napját. A közösség tagjai tüzet gyújtottak, amelyet előtte Kalapis Sztoján atya, muzslyai plébános megáldott. A jelenlevők átugrálták a tüzet, és a szokás szerint almát is dobtak bele, majd voltak olyan bátrak is, akik kikapkodták, és ettek is belőle. Ők a népi hiedelem szerint jó egészségnek örvendhetnek az elkövetkező időszakban.

A hagyományápolók rendezvényének volt egy művelődési része is: felléptek a Muzslai Petőfi Sándor MME tagjai, Tápai Emese kis citerás, a citerazenekar, a vegyes kórus és a Cickafark énekcsoport. A legfiatalabbakra is gondoltak, így ezúttal is volt rajzolás az aszfalton, sőt a résztvevők kis ajándékokat is kaptak. Az idén nem versenyeztek a főzőcsapatok, hanem egy nagy üstnyi körömpaprikást főztek, amelyet a jelenlevők jóízűen el is fogyasztottak.

Az ún. Parton is éltetik még a hagyományt, amely szerint Szent Iván napján tüzet gyújtanak, és azt a fiatalok, idősek egyaránt átugrálják, mert a hiedelem szerint, akik a Szent Iván-napi tüzet átugorják, nem lesznek betegek.

  • Kónya-Kovács Otília