Szent Flórián ünnepe Muzslyán


Szent Flórián napján, a tűzoltók védőszentjének ünnepén Muzslyán minden évben megemlékezést tartanak, és szentmisét szolgáltatnak az élő és halott bajtársakért.

Ifjabb Palatinus János, az Önkéntes Tűzoltó Testület titkára elmondta, hogy míg régebben a tűzoltólaktanyától a templomig vonultak fel, sőt egykoron még a saját fúvószenekaruk kíséretében mentek a szentmisére, manapság már a Szűz Mária Szent neve templom előtt gyülekeznek a tagok.

– Ilyenkor a figyelem azokra az emberekre irányul, akik hivatásszerűen vagy önkéntesen az életüket kockáztatva vállalják, hogy minden életre és értékre vigyáznak. A tűzoltók nem csupán életünkre vigyáznak, hanem példamutató magatartással, segítőkészséggel, önzetlenségükkel a közösségi élet motorját jelentik. Szent Flórián nagy példaképünk ebben, hogy igenis önkéntesen, kitartóan és bátran vegyünk részt a nehézségek leküzdésében. A muzslyai Önkéntes Tűzoltó Testület 1893-ban alakult, egyik legrégebbi egyesületünk, melynek jelenleg 40 aktív tagja van – mondta a titkár.

Az idén két tűzeset alkalmával segítettek a muzslyai tűzoltók megfékezni a lángokat, de más munkát is rájuk bíztak. Nemrégen a nagybecskereki tűzoltószövetség kérésére a zsablyai híd melletti Tisza-parton tisztították meg a gátlépcsőt az iszaptól. A tűzvédelmi, illetve katasztrófavédelmi intézkedéseken kívül felkarolják a fiatalokat is, akikkel sikeresen vesznek részt a tűzoltóversenyeken.

  • Kónya-Kovács Otília