Žetelačko takmičenje staro je više od četiri decenije


Prvog vikenda u julu, žetelačke ekipe iz cele Vojvodine okupile su se po 41. put na mužljanskim ritovima na tradicionalnom Žetelačkom takmičenju da pokažu kako su naši preci vršili žetvu pšenice. Manifestacija, kako se održava na obali Sunčanog jezera, počela je rano ujutru takmičenjem u pecanju koje je organizovano za najmlađe.

Na početku takmičenja otac Stojan Kalapiš, mužljanski sveštenik, osveštao je njivu i blagoslovio takmičare i prisutne. Ekipe su najpre predstavile doručak žetelaca, sve ono što su stari doneli na njivu tokom žetve. „Ko je tada imao, to je nosio na polje, a moglo je da se vidi kuvan krompir, ponekad šunka, slanina, ili samo testenina, ali kiseli krastavci i višnje su bili skoro svakodnevni jer su važili za pravo osveženje“, rekla je Ibolja Dobo, koja ovu tradiciju sa svojim partnerom neguje već trideset godina.

Jožef Dobo, kosač, rekao je da je zadatak muškarca bilo da pripremi alat za žetvu.

– Zato sam već unapred pripremio kosu da mogu bolje da sečem, spremio sam neophodnu opremu za žetvu, pored kose, ćebad, nakovanj, čekić, kos, velike grabulje, da posao ide bez problema – rekao je Jožef Dobo, koji je primetio da, iako je hleb uključen u naše molitve, on danas nema potrebnu čast, na mnogim mestima završava u smeću ili se njime hrani stoka.

Ovoga puta u nadmetanju u žetvi takmičilo se 9 ekipa, naravno žiri je nagradio svaku ekipu, jer je svaka od njih u nečemu bila pobednik. Pre dodele nagrada, ljubitelji umetnosti KUD-a “Šandor Petefi” održali su kratak kulturni program. Nastupili su Emeše Tapai i citrar Ričard Ruža, mešoviti hor i citrarski orkestar i vokalna grupa “Cickafark”.

Okupljene je svečano pozdravio i Jožef Kerekeš, potpredsednik SVM-a.

– Vidimo da ovo žetveno takmičenje ima veoma dugu tradiciju. Ako se osvrnemo na proteklu 41 godinu, možemo videti sa koliko entuzijazma ljudi ovde mogu ovo da organizuju. To znači da i ova zajednica ima budućnost, a u ovo vreme, kada se žanje novo žito, pravi brašno od nove pšenice i peče novi hleb, to je kao početak novog ciklusa, ovim sam poželeo meštanima novu snagu za naredni period – izjavio je Jožef Kerekeš.

Događaj je svojim prisustvom ulepšala Elvira Kovač, potpredsednica Skupštine Srbije.

– Suština žetelačkog takmičenja i sličnih manifestacija je da pokažu koliko je nekada bilo teško raditi ručno i ubirati useve. Važno je da se zahvalimo za hleb nasušni i žito, a naša je dužnost da nastavimo da čuvamo tradiciju kako bismo to pokazali i uveličavali – rekla je Elvira Kovač.

Žetelačko takmičenje je krunisano uveče sjajnim žetelečkim balom.

  • Otilija Konja-Kovač