Sportska udruženja u Mužlji i u Segedinskom-Mihajlovu dobili su sredstva na IPA projektu


         Mužlja je sa mađarskim partnerom, Segedinsko-Mihajlovo počela realizaciju prekograničnog projekta pod nazivom „Sport bez granica”, čija je ukupna vrednost 193.000 evra.

         Jožef Stojko, član gradskog veća i Saveta mesne zajednice, rekao je da je svečano otvoren uspešan projekat, koji su sportsko društvo Segedinsko-Mihajlovo i Sportski centar „Lehel” iz Mužlje prijavili za IPA fondove preko granice EU.

– Projekat će trajati 18 meseci, u kojem će učestvovati više od 400 ljudi. Mogu da pomenem dve vrste aktivnosti, a to je da organizujemo dva turnira ovde i u Segedinskom-Mihajlovu. U septembru naredne godine ćemo organizovati i završni događaj, ali ćemo sprovesti i posebne aktivnosti, uključujući izgradnju elektrane, postavljanje solarnih panela na sportski objekat i zamenu svih tradicionalnih, starih sijalica modernim i nisko- potrošnim LED sijalicama. U prostorijama kluba ćemo ugraditi potpuno moderan sistem grejanja i hlađenja i zameniti prozore i vrata, kao i renovirati objekat iznutra i spolja, renovirati svlačionice, a time ćemo imati moderan objekat sa kojim ćemo zapravo toliko smanjiti održivost i režijske troškove da ćemo kasnije imati više novca koji možemo da uložimo u sport. Naš cilj je da što više podržimo fudbalere i rukometaše koji rade u našim klubovima – rekao je Jožef Stojko.

        U vezi sa tim, Balint Juhas, predsednik pokrajinskog parlamenta, rekao je da to vredi učiniti za male, povezane zajednice, jer oko 150 dece igra u klubovima, trenira fudbal ili rukomet iu Mužlji.

– Veoma je važno da imamo opštinsku snagu, snagu naše zajednice, i na nivou lokalne samouprave, jer tako možemo da obezbedimo rad Lehela, a ovaj prekogranični projekat je dokaz da su svi resursi uloženi u organizacije i izgradnje zajednica, pomeranjem svakog kamena i svakog resursa bliži smo ovom cilju. Veoma je dobro što sarađuju sportski savez Mužlje i Segedinsko-Mihajlovo, s jedne strane biće organizovano dosta sportskih događaja, ali postoji i stalni infrastrukturni razvojni deo projekta, jer je infrastruktura koja je već izgrađena kroz TSC Sportsku akademiju će se dalje razvijati, a biće bolji uslovi i u pratećim objektima. Sve ovo je tu da ostane. Mužljancima to olakšava sport, rekao je predsednik pokrajinskog parlamenta.

         Mađarski partner Šandor Nađ, predsednik Sportskog društva Segedinsko-Mihajlovo, objasnio je da će tender koji će biti sproveden u bliskoj budućnosti, a koji ima za cilj da podstakne prekogranične sportske aktivnosti, biti sproveden u nekoliko faza.

– Jedan deo je infrastrukturni razvoj ovde, što je za nas i sportsko korisna stvar, a mi ćemo zajedno sa Sportskim savezom „Lehel” organizovati fudbalske turnire i nadam se da će ceo ovaj odnos napredovati i infrastrukturno i sportski – rekao je Šandor Nađ.

         U implementaciju IPA projekta Mužlja će uključiti i druge civilne organizacije, jer planiraju da zajedno isprate sve faze projekta.

  • Otilija Konja-Kovač