Jovanjdansko slavlje i preskakanje vatre


Nakon uspešna dva vikenda zaredom u maju, Udruženje čuvara tradicije REMUS organizovalo je 22. juna jovanjdanjski program. Letnja ravnodnevnica, odnosno Jovanjdan, proslavljen je u parku pored zgrade Mesne zajednice. Članovi udruženja zapalili su vatru, koju je blagoslovio otac Stojan Kalapiš, paroh iz Mužlje. Prisutni su preskakali vatru i po običaju u nju bacali jabuku, a onda su se našli hrabri ljudi koji su je zgrabili i pojeli. Prema narodnom verovanju, u narednom periodu mogu da uživaju u dobrom zdravlju.

Tradicionalna manifestacija imala je i kulturnu komponentu: nastupili su članovi KUD-a “Šandor Petefi” iz Mužlje, mala umetnica na citrama Emeše Tapai, citrarski orkestar, mešoviti hor i pevačka grupa “Cickafark”. Mislili su i na najmlađe, pa je i ovoga puta bilo crtanja po asfaltu, a učesnici su dobili i male poklone. Ove godine kuvarske ekipe se nisu takmičile, već su skuvale veliki kotlić paprikaša u čemu su prisutni uživali.

I na takozvanom “Part”-u, se održava tradicija po kojoj se na Jovanjdan pali vatra, a preko nje preskaču i stari i mladi, jer će po verovanju oni koji na Jovanjdan preskaču vatru, ostati zdravi.

  • Otilija Konja-Kovač