Stočarstvo, koje datira vekovima unazad, pokazalo se kao značajan privredni sektor, a nosi i izuzetno bogato materijalno i intelektualno-kulturno nasleđe. Lokalno udruženje čuvara tradicije REMUS je dvadeseti put organizovalo Pastirski festival u Mužlji, predstavljajući nekadašnje kolibe pastira, stočara i vlasnika odgajivačnica, njihov stočarski i poljoprivredni alat, kao i tradicionalnu svakodnevnu hranu i odeću.
Manifestacija – koja se ovoga puta održavala u dvorištu penzionerskih udruženja – počela je takmičenjem u kuvanju ovčijeg paprikaša i prezentacijom čobanskih jela. Dok su se ukusna jela krčkala u kazanima 26 takmičara iz Temerina, Itabeja, Belog Blata, Mihajlova, Jankov Mosta, Ečke, Ravnog Topolovca, Zrenjanina i Tormaka (iz Rumunije), na pratećem kulturnom programu nastupili učenici osnovne škole “Servo Mihalj” i članovi KUD-a “Šandor Petefi”. Manifestaciju su u ime organizatora otvorili Jožef Nađ, predsednik udruženja i Zoltan Tot, zamenik sekretara pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu.


– Nekada je u ovom kraju bilo mnogo pastira, jer se naseljeno stanovništvo bavilo zemljoradnjom i stočarstvom. Ovaj događaj je dobra prilika za mlade ljude da pronađu inspiraciju da poštuju prošlost i nauče da cene stilove života i tradicije koji su oblikovali ovaj region, istakao je Zoltan Tot.
Najstarija takmičarka bila je meštanka Julijana Čordaš, koja je redovan učesnik ove tradicionalne manifestacije. Ove godine je napravila taranu, za koju joj je žiri dodelio zlatnu medalju.
– Mesim testo na starinski način, ali ne dok ne bude tvrdo, nego tek toliko da se može progurati kroz sito. Propržim na malo masnoće ili ulja dok ne porumeni, ponekad dodam crveni luk i krompir, pa ga rastvorim u vodi i kuvam dok se ne skuva. – Začiniću ga solju – dodala je baka Juci.

Jubilarni 20. Međunarodni dan pastira podržali su Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, Mađarski nacionalni savet (MNS), Savet Mesne zajednice Mužlja i Srednjobanatski centar za dijasporu.
- Tivadar Borbelj