Nekada su na svadbe umesto kremastih kolača donosile na poklon ove hrskave krofnice, koje bi mladenci stavljali u komodu, ili almarijum. Da bi decu upoznali sa procesom pravljenja ovog kolača, članice Kluba žena iz Mužlje su peti put zaredom organizovale Festival hrskavih krofnica. Pored učenika prvog i drugog razreda iz obe zgrade ovdašnje Osnovne škole “Servo Mihalj”, na događaj su bili pozvani i iz vrtića “Snežana”, i deca su mogla da se oprobaju, i da sami mese, razvlače i seku testo. Deca su je pripremala sa velikom pažnjom, a zatim sa velikim zadovoljstvom pojela ovu hrskavu poslasticu. Mnogi od njih su rekli da bi se rado vratili da mese i razvlače testo i drugi put.
Arina Kovač: Testo mora biti umeseno, razvučeno i dobro pobrašnjeno. Zatim stavite u rernu, pospite šećerom i vaš kolač je spreman. Kočiš Noel: Stavio sam brašno, dobro razvukao, a sada ću još više da rastegnem. Onda ću ga iseći i otići sa drugarima za sto da pojedemo kad bude gotovo.
Rozalija Molnar, predsednica Kluba žena, rekla je:
– U to vreme naše prabake su nekoliko puta nedeljno pravile ovu poslasticu, jer kod kuće nije bilo mnogo drugih slatkiša za decu. Svojevremeno su ih u našem selu, u Mužlji nosili čak i na svadbe jer nisu imali ove kremaste kolače. I tako se rodila ideja da ne zaboravimo ovaj stari slatkiš, koji možda i nije tako upadljiv, ali je i dalje veoma ukusan kada se ispeče. Zašećerimo ga i to je velika radost i za decu.
Tivadar Borbelj, referent Srednjobanatskog centra za dijasporu:
– Pre tačno pet godina imao sam ideju da organizujem manifestaciju, kojoj su se rado pridružile i članice Kluba žena. Važno mi je da najmlađi uče o mađarskoj tradiciji ne samo kroz kulturu i maternji jezik, već i kroz gastronomiju. Mogu da kažem da smo na dobrom putu, jer je do sada bilo prisutno oko dvesta dece. Udruženje čuvara tradicije REMUS, Savet mesne zajednice i Srednjobanatski centar za dijasporu su takođe pružili pomoć u organizaciji ovogodišnjeg Festivala.
- Tivadar Borbelj